A Down szindróma szűrése

MIKOR ÉS MILYEN VIZSGÁLATOKRA ÉRDEMES ELMENNI?

Kedves Várandós pár!

A magzati genetikai rendellenességek, mint például a Down, az Edwards és a Pätau szindróma, a nyitott gerinc, a nyitott hasfal és számos, a hely hiányában itt fel nem sorolható magzati rendellenesség szűrésére és tanácsadására elsősorban a kora terhességi 9-10 és a 12-13. hetes vizsgálatokat ajánljuk az alábbi lehetőségekkel:

1. A 12. heti komplett ultrahang vizsgálat: nálunk nemcsak tarkóredő vastagság mérés, hanem a magzat alaki és működési épségének vizsgálatán és a kromoszóma rendellenességek szoftveres kockázat számításán alapul, amelyet genetikai tanácsadás követ. Ideális esetben pontosan a 12. héten javasolt, amikor az emberi ébrény/embrió ülőmagassága 50-65 mm között van. E szűrés hatékonysága a Down szindrómára 90%, 5% ál-pozitivitás mellett. De elvégezhető a 13 héten is a magzat 84 mm-es ülőmagasságáig (CRL)

2. Egyfázisú kombinált teszt:a 12-13. héten komplett ultrahang vizsgálat a magzat alaki és működési épségének vizsgálatá + anyai vérvétel, amit szoftveres kockázat számítás és genetikai tanácsadás követ. E szűrés hatékonysága 94% 3% ál-pozitivitás mellett.

3. Kétfázisú kombinált teszt: 1, megjelenés: a 9-10. és 2. megjelenés: a 12-13. héten.

1. megjelenés:A 9-10. hét között, vagyis az utolsó menstruációt követő 63-70. nap magzat nagyságára, a terhesség korára, szívműködésére, életképességére, esetleges eltéréseire vonatkozó ultrahangvizsgálat és anyai vérvétel szabad béta-HCG és PAPP-A fehérjék meghatározására, amely adatokat majd 12-13, heti 2. fázisnál használunk fel a szoftveres kockázat számítás során.

A 9-10. heti ultrahangvizsgálat értelme, hogy csak (1) ekkor lehet napra pontosan meghatározni a terhesség nagyságát, és a szülés ideális esetben várható időpontját, hogy a (2) magzati rendellenességek egy része már ekkor kiderül, illetve (3) az anyai vér ebben az időszakban jelzi leghatékonyabban a kromoszóma rendellenességet, és (4) csak akkor vesszük le a vért, ha van értelme, elkerülendő a felesleges kiadásokat, (5) valamint, hogy a 12-13. hétre már kész a véreredmény.

megjelenés:A 12-13. héten a magzatalaki és működési épségének vizsgálatát magába foglaló részletes genetikai ultrahangvizsgálat. Az ekkorra kész anyai véreredmény és az ultrahang vizsgálat együttes adataiból számoljuk ki a számbeli kromoszóma rendellenességek (Down, Edwards és Pätau szindrómák (21-es, 18-as és a 13-as triszómiák) esélyét, és ez adatok alapján végezzük a genetikai tanácsadást. E szűrés hatékonysága 95-96%, 2%-os ál-pozitivitás mellett. E szűrések további előnye, hogy a 10-13. héten már látható magzati alaki rendellenességekre is fény derül.

4. A18-20. heti részletes genetikai ultrahang vizsgálat. A vizsgálat a kombinált teszttel együtt a Down szindróma szűrés hatékonyságát 98-99%-ra emelheti 2% ál-pozitivitás mellett. Természetesen nem csak kromoszóma rendellenességre, hanem a magzat minden szervére kiterjedően végezzük az ultrahangszűrést.

5. Integrált teszt: idejét múlt, nem végezzük!

6. Későn jelentkezőkszámára szakértői ultrahangvizsgálat javasolt.

Fontos tudni:

     • a kromoszóma rendellenességek (pl a Down szindróma) biztos,99,9%-os diagnózisa csak invazív módszerrel (magzatvíz minta vétel (amniocentézis), vagy köldökzsinór vérvételel útján oldható meg. A chorion vagy lepényboholy mintavétel hatékonysága a mozaikosság miatt gyengébb. A lepény és í magzat genetikai anyaga nem mindig azonos. Emiatt tévesen pozitív és tévesen negatív leletek is előfordulnak. Ez az egyik hátránya az NIPT-nek (Prenarest, Veracity, stb.
     • Sajnos az invazív vizsgálatok, nevezetesena magzatvíz vétel, a chorionboholy mintavétel 1%-os vetélési kockázattal járnak.
     • időben jelentkezzen be a vizsgálatra, mert rendlőnkben az igen korai diagnózisra törekszünk. Avárandós teljes körű tájékozottságát szolgáló szűrővizsgálatok és a genetikai tanácsadás a 13. hétre már jó, ha készen van.

Gyakori kérdések

1. Mi az ál-pozitív arány? A szűréssel a rendellenességre gyanúsnak tekintettek százalékos aránya, általában az összes vizsgált 5%-a. Ebben az 5%-ban vannak a valódi pozitívak (betegek), de az egészséges, de pozitívnak (gyanúsnak) minősített magzat is.an, Elkülönítésük csak invazív genetikai mintavétellel és kromoszóma vizsgálattal lehetséges.

Egy példával magyarázzuk meg. A Down szindróma gyakorisága 1:600. Ez azt jelenti, hogy 600 terhességből egy, 6000-ból tíz, 10 000-ből pedig kb. 17 Down szindrómás magzat várható. Biztonsággal úgy találjuk meg a 16,6 érintettet, hogy mind a 10 000 terhességben elvégezzük a magzatvízvételt és így megállapítjuk az összes Down szindrómával szövődött terhességet. Mivel az invazív magzatvíz vételnek 1%-ban vetélés lehet a szövődménye, a 10.000 asszony közül 1% vagyis 100 várandós a beavatkozás után elvetél. Ily módon 100 egészséges magzat elvesztésével jutunk el a 17 Down szindrómával érintett terhesség diagnózisához.

2. Mire jó a szűrővizsgálat?A magzatvíz vétellel kapcsolatos vetélési kockázat problémájának áthidalását, csökkentését szolgálják a leírt rendellenesség szűrő módszerek. Példánkban vizsgáljuk meg mind a 10 000 várandóst a kombinált teszttel. A kombinált teszt nagy teljesítőképességének köszönhetően a Down szindrómával szövődött terhességek 97%-át (16 érintett) gyanítja, amelyeket a 2% vagyis 200 ál-pozitív várandós között találunk meg. A fennmaradó 3% (1 érintett), a szűrőteszttel ál-negatív csoprtban vagyis a 9800 terhes között található. A kombinált teszt alkalmazása birtokában tehát már nem 10 000 terhest kell amniocentézissel megvizsgálni, hanem csak 200 tévesen pozitívat. A 200-nak az 1%-a az 2, tehát a 15,6 Down szindrómás terhesség diagnózisa 2 egészséges magzat elvesztése árán realizálódik.

Kiegészítő tudnivalók:

 • Az anyai vérvizsgálatot azért a 9-10. héten javasoljuk, mert minél korábban végezzük, annál jobb, minél később annál rosszabb a szűrés hatékonysága.
 • A 9-10. hétnél korábban azért nem érdemes végezni, mert ekkor még nagy a terhességek spontán elhalása, a természetes szelekció, ezért gyakorlati szempontból a 9-10. hét előtt illetve elhaló terhességnél nem végezzük.
 • A 12. héten először jelentkezők között sok esetben találkozunktöbb hete elhalt terhességgel.
 • Jelentős számú terhesség hal el genetikai ok miatt a 10. hétig. E 4 hetes időszak közepén egy „biztonsági” ultrahangvizsgálatot ajánlunk, ami ülőmagasság, szikhólyag-mérést és szívfrekvencia meghatározást tartalmazza, illetve, ha van valami rendellenesség (vérzés), annak okának feltárása.
 • Ha valaki csak a 12. héten jelentkezik először, akkor első lépésként az egyfázisú kombinált tesztet ajánljuk.
 • Az ultrahangszűrés jelentős előnnyel bír a vér-tesztekkel szemben, mivel a magzat épségéről, életképességéről sokkal több információt ad és a helyszínen értékelhető az eredmény.
 • Az apa illetve más családtag is jelen lehet a vizsgálaton, sőt örülünk jelenlétünknek.

A szűréshez a legmodernebb ultrahang készüléket (GE-Voluson E8) használjuk, illetve vérvizsgálat a Brahms készüléken történik.

A kromoszóma rendellenességek kockázatszámítását egy különleges szoftverrel a Fetal Medicine Foindation (London) irányitásával Németországban kifejlesztett és nemzetközileg akkreditált Astraia software-el végezzük, amelyet ma már számos országban magzati centrumokban hasznának..

További információk:

Fetal Medicine Foundation Fetal Medicine Center, London (Ld. www.fetalmedicine.com).

a triszómiák szűrése

Korszerű elvek alapján látjuk el a hozzánk fordulókat. A Down-, az Edwards- és a Pätau-szindróma szűrését a ma nemzetközileg elismert leghatékonyabb módszerrel, a 10-12. heti vagy 2 fázisú kiterjesztett kombinált teszttel végezzük. A kombinált teszthez nem csak a magzati tarkóredő és az anyai vér értékeket használjuk, hanem minden esetben kiegészítjük a különösen precíz vizsgálatot igénylő orrcsont, a tricuspidalis szívbillentyű regurgitációjának és a ductus venosus áramlásának mérésével. A kétfázisú, kiterjesztett kombinált teszt a 9-10. héten vett anyai vér és a magzat életképességének, valamint a korai gyanújelek ultrahang vizsgálatával kezdődik, amelyet a 12-13. heti genetikai ultrahang vizsgálat követ. A kétfázisú teszt hatékonysága 1,5-2% -kal magasabb az egyfázisúhoz képest. A 9-10. heti vérvételt azért ajánljuk, mert az anyai vérben a béta-hCG és a PAPP-A koncentráció ezen a héten jelzi a leghatékonyabban a kromoszóma rendellenességeket. Aki pedig csak a 12. hétre jelentkezik be, annál a genetikai ultrahang vizsgálattal egyidőben vesszük le az anyai vért. Ezt egyfázisú kiterjesztett kombinált tesztnek nevezzük. Az eredményeket tanácsadás keretében beszéljük meg. Egyéb, az interneten található, kevésbé hatékony (de drágább) szűrőmódszert nem alkalmazunk és nem is javasolunk. A 17-18. és 21-22. héten alkalmazzuk a második illetve harmadik genetikai ultrahang vizsgálatot, nemcsak a fenti triszómiák, hanem más magzati rendellenességek (szív, vese, agy, stb), sőt anyai kórállapotok (toxaemia, hipertónia, kevés magzatvíz, stb.) szűrésére. A rendelőink korszerű ultrahang és információs technológiával rendelkeznek, amelyekkel jól dokumentálhatóan követjük a magzat fejlődését hónapról-hónapra.

Szűrési módszerek a Down, az Edwards és a Pätau szindrómáraHatékonyság (%)Tévesen pozitív arány (%)
Első trimeszter
1.Anyai életkor + ultrahang (tarkóredő vastagság + szívfrekvencia)805
2.Anyai életkor + ultrahang (tarkóredő vastagság + szívfrekvencia + orrcsont)88-903-5
3.Kombinált teszt: Anyai életkor + ultrahang (tarkóredő vastagság + szívfrekvencia + orrcsont) + anyai vér (szabad β-hCG és PAPP-A értékei)92-943-4
4.Kiterjesztett kombinált teszt: Anyai életkor + ultrahang (tarkóredő vastagság + szívfrekvencia + orrcsont + TR + DVPI értékek) + az anyai vér (szabad β-hCG és PAPP-A értékei)94-962.5
5.NIPT (Magzati DNS anyai vérből): Prenateszt, NIFTY teszt, Tranqulity teszt)93-981-5
Második trimeszter
1.Hármas teszt: anyai életkor + anyai vér (AFP, hCG, oE3 értékei)60-655
2.Négyes teszt: anyai életkor + anyai vér (AFP, hCG, oE3, inhibin-A értékei)65-705
3.Integrált teszt: anyai életkor + anyai vér (PAPP-A) + ultrahang (NT)85-955-6
4.Szakértői ultrahang: (NBL: PT arány) /csak a Down szindrómára vonatkozik/95-971-3

MEGJEGYZÉSEK: · A kromoszóma rendellenességek vizsgálatára diagnosztikus és szűrővizsgálatokat alkalmaznak világszerte. A diagnosztikus (invazív) vizsgálat során magzati genetikai mintából (magzatvíz, lepényboholy, magzati vér) állapítják meg a magzat kromoszóma állományát. A vizsgálat értéke közel 100 %-os. Hátránya, hogy körülbelül 0,5-1%-os vetélési szövődménnyel járhat. Ezért van egyre nagyobb igény hatékony szűrővizsgálatokra, amelyek eredménye segíti a párt az invazív vizsgálatokról való döntésben. · A szűrővizsgálatok során a kromoszóma rendellenességek esélyét határozzuk meg és az eredmény soha nem 100 %-os. Előfordulhat tévesen pozitív és tévesen negatív eredmény is. · egyfázisú kiterjesztett kombinált teszt: · A kromoszóma triszómiák (mint a Down-, az Edwards- és a Pätau-szindróma) kockázatának meghatározásán kívül a magzat normális esetleg kóros fejlődését is megállapítjuk. Ezek az információk más anyai vértesztek (mint az integrált teszt, a hármasteszt, a négyesteszt, a prenateszt, a NIFTY teszt, a Tranqulity teszt) során nem érhetőek el. · Csak egy vérvizsgálatot tartunk szükségesnek szűrés céljából. A kiválasztott teszt után egy másik vértesztnek nincs értelme. · A második trimeszterben a 17-21. hét között az NBL/ PT szűrést a kiterjesztett genetikai ultrahang vizsgálattal együtt alkalmazzuk. Itt már vérvételre nincs szükség. · A teljesítőképesség, a hatékonyság valamint az ár-értékarány alapján a táblázatban felsorolt módszerek közül az első trimeszter/4. és a második trimeszter/4. szűrőmódszereket részesítjük előnyben.

Nyaki redő, tarkóredő (NT)

A terhesség 12 – 13. hetében kerül sor az első ultrahang szűrővizsgálatra. Ez nagyon fontos időszak, és fontos vizsgálat. Erre az időre a magzat szervei már kifejlődtek, és meg is lehet vizsgálni őket.
Az NT azaz a nyaki redő önmagában 70-75%-os hatékonysággal él. Segítségével a kombinálva más markerekkel illetve biokémiai vizsgálattal szűrővizsgálat hatékonysága 95% feletti is lehet.

Orrcsont (NBL)

A Down-szindróma jelei láthatók az első trimesztertől ezért fontos, hogy ép-e a koponya, az arc, a szív normálisan fejlődött-e, kamrái és pitvarai rendben megvannak, végtagfejlődés halad-e az útján. Látható a mellkas, hasüreg is.
Az orrcsont egyik legfontosabb jele a magzati genetikai eltéréseknek, ezért vizsgálata minden esetben kiemelten fontos.

Biokémia

Kombinált-teszt a Down-kór kiszűrésének a várandósság első trimeszterében végezhető módszere. A várandósság 11. hetétől a 14. hetéig (magzati ülőmagasság (CRL) 45-80 mm tartományban) – optimálisan a 12. héten, az anyai vérben és ultrahanggal vizsgálandó jelzők kerülnek számbavételre. A vérben mérhető biokémiai jelző (marker) értékével – az anyai életkorból kiindulóan – átlagosan 95%-os biztonsággal szűrhetjük ki a Down-kórral érintett magzatokat.

A Kombinált teszttel a terhesség korai szakaszában, nagy hatékonysággal kiszűrhető a magas és közepes kockázatú terhes populáció, akiknek további célzott vizsgálat (PrenaTest®, méhlepény biopszia, magzatvíz vizsgálat) javasolt.

A Kombinált-tesztnél az anyai vérben, a terhességgel összefüggő plazmafehérjét (PAPP-A) és a human chorionic-gonadotropin szabad ß-egységet (free ß-hCG) vizsgáljuk, amelyeket a placenta termel. A vizsgálat, a biokémiai jelzők mellett, ultrahang markereket is használ, mint például a tarkóredő-vastagság (NT), az orrcsont megléte vagy hiánya, áramlás viszonyok. Minden egyes markerrel külön-külön módosítjuk a kiinduló életkori kockázatot, így kapjuk meg a módosított, adott terhességre jellemző kockázati értékeket.

Nifty teszt, Trisomy-, Genesafe de novo teszt

Non-invazív genetikai vizsgálatok

Ez egy statisztikai alapon müködő, SZŰRŐvizsgálat mely a magzatot érintő fontosabb genetikai eltérések kimutatására 91-99%-os hatékonysággal használható.
Fontos megjegyezni, hogy az ultrahang vizsgálattal szemben az NIPT nem add információt a magzat struktúrális (szívfejlődési, szervfejlődési vagy végtagfejlődési) rendelleneségeiről, így a drága vizsgálat önmagában nem adhat választ a magzat egészségi állapotáról.

Jelentkezzen be ma!